•••

Izom- és ízületi fájdalom

A hát-, váll-, térd- vagy könyökfájdalom gyakori panasz.

Okozhatja izom- és/vagy ízületi probléma, ami lehet túlerőltetés, ütés, húzódás, izomláz, stb.

A panaszok jó részét megelőzhetjük, ha fokozatosan terheljük az izmokat, ízületeket, és sportolás előtt bemelegítjük testünket. Ehhez kiváló sportkrémek, gélek, bedörzsölő szerek, masszázskrémek és kenőcsök kaphatók a patikákban. Ha valakinek gyengék, sérülékenyek az ízületei, a gyógyszertárakban és gyógyászati segédeszköz boltokban többféle térd-, könyök-, boka-, csuklóvédő bandázs közül választhat. Érdemes a sportolás végeztével is gondot fordítani izmainkra és ízületeinkre: lazító krémek, gélek használatosak az izomláz, izomgörcs megelőzésére.

Kirándulás közben is előfordulhat sérülés, ficam, izomhúzódás, esetleg szakadás. Ezek egy része hideg borogatással, gyulladás- és fájdalomcsillapító kenőcsökkel jól kezelhető. Ritkábban orvosi beavatkozásra, gipszelésre, műtétre lehet szükség. Az izom- és ízületi fájdalmak kezelésére a legegyszerűbben a tapaszok használhatóak. Többségük méretre vágható, a fájdalmas területen rögzíthető, ahol több órán át fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. A helyi kezelés kiegészíthető szájon át bevehető készítménnyel. A fájdalom enyhítésére leggyakrabban nem-szteroid gyulladáscsökkentőket ajánlunk. Ezeknek hármas hatásuk van: fájdalom-, gyulladás- és lázcsillapítók. A különbség közöttük, hogy egyiknek kifejezettebb a láz-, másiknak a gyulladás-, harmadiknak a fájdalomcsillapító hatása. Közös tulajdonságuk, hogy hosszú ideig, rendszeresen alkalmazva gyomor-bélrendszeri nyálkahártya- károsodást okoznak. Többségük vény nélkül kapható. Súlyosabb esetek gyógyítására szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőket ír fel az orvos. Ezek kiváló szerek, de súlyos mellékhatásuk lehet, ezért orvosi felügyeletet igényelnek és receptkötelesek.

Sok esetben a borogatás és pihentetés a megfelelő terápia. Borogatáshoz alkalmas szereket ajánlanak a szakemberek a patikában, illetve géllel töltött tasakokat, melyek hűtőszekrényben hűthetők vagy meleg vízben felmelegíthetők, és hideg vagy meleg borogatásként alkalmazhatók.

Az őszi időjárás-változások a krónikus ízületi bántalmaknak sem kedveznek, a reumatológiai panaszok is felerősödhetnek. Aki tudja, hogy ősszel rosszabbodnak az ízületi problémái, készüljön fel rá! Ha elkerülhető a szenvedés, tegyünk róla!

Dr. Sánta Zsuzsanna
szakgyógyszerész